Verilerimin Çalındığını Nasıl Anlarım?

1

 Günlük yaşantımızda birçok web sitesine, uygulamaya kayıt oluyoruz. Bu tarz sitelere bilgilerinizi girdikten sonra bir anda girdiğiniz bilgiler internet korsanları tarafından çalınabiliyor. Bazı durumlarda ise siteler para karşılığı verilerinizi şirketlere satabiliyor. Bu yazımızda Verilerimin Çalındığını Nasıl Anlarım? sorusuna cevap bulacağız.




Verilerimin Çalındığını Nasıl Anlarım?

Günler geçtikte teknoloji daha fazla gelişiyor. Bu gelişmeler bizlere hem fayda hem de zarar veriyor. Siber korsanlar bilgilerimizi ele geçirerek kötü yollarda kullanabiliyor. Ve birçoğumuz bunun farkında bile değiliz. Verilerimiz her gün internet ortamında dolaşırken bizlerin bu denli bilinçsiz olması bazen felaketlere yol açabiliyor. Bu yüzden bizler bilinçli bir kullanıcı olup korsanlarla mücadele etmeliyiz. Hesaplarımızı kontrolümüz altına almamız lazım. Kendimizin özel alanlarını başkalarının izinsiz bir şekilde ele geçirmelerine izin vermemeliyiz. 

Verilerinizin çalındığını anlamak için https://haveibeenpwned.com sitesini kullanabilirsiniz. Örnek videoyu izleyerek detaylı olarak nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Kısacası bahsetmek gerekirse siteye girdikten sonra e-posta veya telefon numaranızı girerek verilerinizin çalınıp çalınmadığını tek tıkla öğrenebilirsiniz.

Peki verilerinizi nasıl koruyabilirsiniz? 

Verilerinizi korumak için güvenilir olmayan sitelere, uygulamalara kayıt olmamalısınız. Şifrelerinizi sıradan basit şifreler koymamalısınız. Ve bahsetmiş olduğum haveibeenpwned sitesine girerek sürekli olarak verilerinizi kontrol etmelisiniz. Bazen çok büyük şirketler de verilerimizi korsanlara karşı koruyamayabiliyor. Sizler de şüphelendiğiniz sitelerdeki hesaplarınızı kapatarak veri güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Güvenilir olmayan sitelere kayıt olmak istiyorsanız anonim olarak kayıt olmanız sizler açısından daha güvenilir olacaktır.






Yorum Gönder

1Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Verilerimin çalındığını nasıl anlarım bilgilendirici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Kabul Et !
Başa Dön