Jeotermal Enerji, tamamen yenilebilir bir enerji türüdür. Çevre dostu bir kaynak olan jeotermal enerji, geleceğin ısıtma, soğutma, elektrik taleplerini karşılayabilir. Jeotermal Enerji Santrallerinin birçok avantajı vardır. Fakat her şeyde olduğu gibi birtakım dezavantajları da bulunmakta.
Jeotermal Enerji nedir?
Jeotermal “yer küre ısısı” anlamına gelen bir kelimedir. Yer kabuğunun içinde farklı derinliklerde bulunan ısının meydana getirdiği, çeşitli kimyasalları içinde barındıran sıcak su, buhar ve gazdır. Yerin derinliklerinde bulunan sıcak su, buhar ve gazların bünyesindeki termal enerjiye ise jeotermal enerji denir. Jeotermal Enerji; Elektrik üretimi, merkezi ısıtma ve soğutma, sera ısıtma, mineral, gübre, lityum, hidrojen ya da karbondioksit gibi kimyasal maddelerin üretiminde, kaplıcalarda, belirli sıcaklıklara kadar olan kültür balıkçılığında, Mineralli içme suyunun üretim aşamasında kullanılmaktadır.
Jeotermal Enerji'nin Zararları Nelerdir?
Çevresel yan etkileri olabilir; Jeotermal enerji tipik olarak sera gazları salmasa da, dünya yüzeyinin altında depolanan ve kazı sırasında atmosfere salınan bazı zararlı gazları da içerir. Bu gazlar da doğal olarak atmosfere salınırken, jeotermal santrallerin yakınında bu oran artmaktadır. İnsan sağlığı açısından zararlı olan düşük konsantrasyonlarda hidrojen sülfürün serbest bırakılmaktadır. Bu da insan sağlığını etkilemektedir.Deprem oluşturabilir; Jeotermal enerji fay hatlarına kuruldukları için, deprem tetikleme riski taşımaktadır. Kazma sonucu oluşan dünyanın yapısındaki değişikler de bu durumu etkilemektedir.
Sürdürülebilirlik sorunları olabilir; Jeotermal enerjinin sürdürülebilirliğini sağlamak için akışkanın tükendiğinden daha hızlı bir şekilde yeraltı rezervuarlarına geri pompalanması gerekir. Su santral içerisinde döndürülüp tekrar geri gönderildiği için suyun kalitesinde bozulma olabilir. Bu, jeotermal enerjinin sürdürülebilirliğini korumak için uygun şekilde yönetilmesi gerektiği anlamına gelir.
Dağıtım maliyetleri doğurabilir; Bazı durumlarda jeotermal enerji santralleri şehre veya kasabaya çok yakın konumda bulunur fakat bazı zamanlar da kaynağın konumundan dolayı uzak patikalarda bulunabilir. Bu nedenden dolayı geniş dağıtım sistem ağı gerekir. Bu durum da bir jeotermal sistem kurmanın toplam maliyetini artırır.